Wat zijn de afmetingen van een voetbalveld?

Afmetingen voetbalveld

Wist je dat niet alle voetbalvelden even groot zijn? Ondanks dat een voetbalveld aan veel regels moet voldoen, zit er toch veel verschil in de afmetingen van een voetbalveld. De volgende regels gelden er voor de afmetingen van een voetbalveld.

Standaard afmetingen voetbalveld

Een voetbalveld is ongeveer 100 meter lang en 60 meter breed, maar in officiële wedstrijden (Champions League, Eredivisie, Premier League etc.) bestaan er regels over de minimum- en maximumafmetingen. Deze afmetingen zijn door de FIFA (de Fédération Internationale de Football Association) vastgesteld.

Volgens deze regels van de FIFA moet een voetbalveld de volgende minimum- en maximumafmeting hebben:

  • De lengte (zijlijn) moet minimaal 90 meter en maximaal 120 meter zijn.
  • De breedte (doellijn) moet minimaal 45 meter en maximaal 90 meter zijn.

Voor internationale wedstrijden zijn deze regels nog iets strenger:

  • De lengte (zijlijn) moet minimaal 100 meter en maximaal 110 meter zijn.
  • De breedte (achterlijn) moet minimaal 64 meter en maximaal 75 meter zijn.

Alle maten zijn inclusief belijning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zijlijnen en achterlijnen.

Het doelgebied

Het doelgebied is het kleine vak binnen het strafschopgebied. De FIFA-regels bepalen dat de lengte van het doelgebied 5,5 meter is. De breedte van het doelgebied is 18,3 meter.

Het strafschopgebied

Het strafschopgebied is het grotere vak dicht bij het doel dat het doelgebied en de penaltystip integreert. De lijnen van het strafschopgebied zijn 16,5 meter lang en ze hebben een breedte van 40,3 meter. De penaltystip ligt op 11 meter van de doellijn en precies in het midden van het veld.

Afmetingen voetbalvelden in de Eredivisie

Sinds het seizoen 2017-2018 geldt voor de teams in de Eredivisie dat alle velden een afmeting hebben van 105 meter lang en 68 meter breed. Dit zijn ook de afmetingen die gelden voor de Champions League wedstrijden. Het enige veld in de Eredivisie dat kleiner is, is het veld van Excelsior. Voor Excelsior is er een uitzondering gemaakt, omdat een groter veld niet in het stadion zou passen. Bij een groter veld zou de verbouwing van het stadion voor Excelsior te duur zijn.

Camp Nou Barcelona afmetingen voetbalveld

Afmetingen van bekende stadions in de wereld

Een zeer gebruikelijke veldafmeting bij de topclubsom in de wereld is 105 × 68 meter, omdat dit ook de aanbevolen afmetingen zijn van de FIFA. Dit betekent echter niet dat alle beroemde stadions zich hieraan houden. Hierbij een paar voorbeelden en de afmetingen van hun voetbalvelden.

StadionAfmetingenClub
Camp Nou105 x 68 meterBarcelona
Wembley105 x 68 meterEngeland
Signal Iduna Park105 x 68 meterDortmund
Santiago Bernabéu105 x 68 meterReal Madrid
Stade de France105 x 70 meterParis Saint Germain
San Siro105 x 68 meterA.C. Milan / Inter Milan
Stadio Olimpico105 x 66 meterAS Roma
Allianz Arena105 x 68 meterBayern Munchen
Old Trafford105 x 68 meterManchester United
Stamford Bridge103 x 67 meterChelsea
Anfield101 x 68 meterLiverpool

Afmetingen van een voetbalveld in de jaren 1800

Vroeger kon een voetbalveld 100 meter breed tot wel 200 meter lang zijn. In de jaren 1800 kwam dit nog vaak voor. In die tijd had je ook geen lijnen op het veld. De grenzen werden aangegeven door vlaggen. Pas rond 1885 – 1890 zijn er lijnen toegevoegd, zoals we die nu ook kennen.