Top 5 WK winnaars

Top 5 WK winnaars

Er zijn al aardig wat Wereld Kampioenschappen gespeeld, maar hoe vaak heeft elk land gewonnen? Hier lees je alles over het WK en over de top 5 WK winnaars.

Wereld Kampioenschap winnaars lijst:

5. Engeland, Spanje (1x)

Het zal velen verbazen dat een land als Engeland en Spanje nog maar eenmaal het WK hebben gewonnen. De twee landen hebben de grootse competities waar de beste spelers rond lopen.

Engeland won het WK in 1966 wat ook in Engeland werd gespeeld. Ze zaten in groep 1 waar veel sterke tegenstanders ook in zaten. Toch lukte het om door te gaan naar de kwartfinales waar Argentinië op hun stond te wachten. In de halve finale moesten ze het opnemen tegen Portugal die ze met 2-1 versloegen. In de finale kwamen ze tegen Duitsland te spelen. De finale wonnen ze met 4-2.

Spanje won het WK pas in 2010 wat gehouden werd in Zuid Afrika. Voor een voetballand als Spanje is dat best bijzonder. De groep kwamen ze vrij gemakkelijk door en namen het in de achtste finales op tegen Portugal. Dit was een moeizame overwinning maar toch lukte het om met 1-0 te winnen. In de kwartfinales kwamen ze tegen Paraguay wat ook niet heel makkelijk ging. Deze wonnen ze nogmaals met 0-1. De halve finale kwamen ze tegen Duitsland en weer kregen ze het voor elkaar om met 0-1 te winnen. De finale was bloedstollend tegen Nederland. Een verlenging moest er aan te pas komen om een winnaar te kronen. Uiteindelijk scoorde Andres Iniesta de 0-1 waardoor Spanje het WK won.

4. Frankrijk, Uruguay (2x)

Frankrijk won het WK voor het eerst in 1998. De poule kwamen ze makkelijk door. In de achtste finales hadden ze een verlenging nodig om de win over de streep te trekken en hetzelfde gelde ook voor de kwartfinales tegen Italië. De halve finales wonnen ze van Kroatië en in de finale rekende ze met 0-3 af tegen Brazilië. De tweede keer dat ze het WK wonnen was in 2018. In 2022 gingen ze in een bloedstollende finale onderuit tegen Argentinië.

Frankrijk Wereld Kampioenschap winnaar 2018 voetbal

Uruguay won het WK voor het eerst in 1930 dit was ook het eerste WK ooit wat gespeeld werd. De groep kwamen ze simpel door en in de halve finale wonnen ze met 6-1 van Joegoslavië. In de finale kwamen ze tegen Argentinië. Die waren ook geen partij voor ze. De finale werd gewonnen met 4-2. Twintig jaar later won Uruguay het WK nogmaals. Dit was in 1950. In de groep zaten ze met één ander land. Ze wonnen met 8-0 van Bolivia waardoor ze gelijk in de Finale kwamen. Dat jaar was de finale niet zoals normaal. De 4 groep winnaars moesten het onderling uitvechten. Het land die de meeste punten behaalde zal tot kampioen gekroond worden. Dit was Uruguay.

3. Argentinië (3x)

Argentinië won het WK voor het eerst in 1978 en nogmaals in 1986. In 1978 zaten ze in een lastige poule met Italië, Frankrijk en Hongarije. Ze werden hier tweede en gingen dus door naar de volgende groep. In deze tijd had je nog geen achtste finales of kwart finales. In de groep werden ze eerste waardoor ze automatisch in de finale terecht kwamen. Hier namen ze het op tegen Nederland. Pas na verlenging kon Argentinië de overwinning veilig stellen. In 1986 ging het allemaal wat makkelijker voor Argentinië. Ze gingen makkelijk de poule door en ook de achtste en kwart finales. De halve finale wonnen ze met 2-0 van België en in de finale kwamen ze tegen Duitsland waar ze met 3-2 van wonnen. In 2022 lukte het ze nogmaals maar ditmaal met Messi. Hierdoor hebben ze 3x de wereld beker omhoog mogen houden. Argentinië is daarmee de regerend winnaar van het WK.

2. Italië, Duitsland (4x)

Italië won het WK voor het eerst in 1934. Dit was het tweede WK ooit. Het WK daarna in 1938 klaarde Italië het kunstje nogmaals. Ze moesten bijna 50 jaar wachten voordat ze het WK weer wonnen. In 1982 kwamen ze met moeite door in de poule en de poule erna wonnen ze van Argentinië en Brazilië, waardoor ze in de halve finale terecht kwamen. In de halve finale versloegen ze Polen met 2-0 en in de finale wonnen ze met 3-1 van Duitsland. De vierde en tot op heden de laatste keer dat Italië het WK won was in 2006. Ze kwamen gemakkelijk de poule, achtste en kwart finale door. In de halve finale hadden ze een verlenging nodig om Duitsland over de knie te leggen. De finale tegen Frankrijk was bloedstollend en uiteindelijk kwam het aan op penalty’s. Italië miste niet één penalty en won daarmee het WK.

Duitsland won voor het eerst het WK in 1954. Ze werden tweede in de poule achter Hongarije. Hongarije won namelijk met 8-3 van ze. De rest van het toernooi kwam Duitsland makkelijk door, tot ze in de finale weer tegen Hongarije moesten. Ditmaal kregen ze het voor elkaar om met 3-2 te winnen en mochten ze voor het eerst de beker omhoog houden. Twintig jaar later won Duitsland nogmaals het WK in 1974. De derde keer wonnen ze het WK in 1990. Tijdens dit toernooi moesten ze een paar grote landen verslaan om de titel te bemachtigen. De tot op heden laatste keer dat Duitsland het WK won was in 2014. Iedereen herinnerd zich nog wel de afslachting van Brazilië in de halve finale tegen Duitsland. Dit werd maar liefst 7-1.

Duitsland Wereld Kampioenschap winnaar 2014 voetbal

1. Brazilië (5x)

Velen zullen dit niet verbazen, maar Brazilië is de recordwinnaar van het WK. Het is ook het enige land samen met Italië die het voor elkaar kregen om de WK titel tweemaal achter elkaar te winnen. Dit deden ze in 1958 en vier jaar later in 1962. In 1970 wonnen ze het WK al voor de derde keer. Vierentwintig jaar later in 1994 wonnen ze het WK al weer voor de vierde keer, maar dit ging niet gemakkelijk. De poule kwamen ze nog redelijk makkelijk door, maar de achtste, kwart en halve finale wonnen ze elke keer maar nipt. De finale was tegen Italië wat nog 90 minuten plus verlenging nog geen winnaar gaf. Het kwam dus aan op strafschoppen waar na veel missers uiteindelijk Brazilië won. De vijfde en tot op heden laatste keer dat ze het WK wonnen was in 2002.

JaarWK WinnaarsLand
2022ArgentiniëQatar
2018FrankrijkRusland
2014DuitslandBrazilië
2010SpanjeZuid Afrika
2006ItaliëDuitsland
2002BraziliëJapan/Zuid-Korea
1998FrankrijkFrankrijk
1994BraziliëVS
1990DuitslandItalië
1986ArgentiniëMexico
1982ItaliëSpanje
1978ArgentiniëArgentinië
1974DuitslandDuitsland
1970BraziliëMexico
1966EngelandEngeland
1962BraziliëChili
1958BraziliëZweden
1954DuitslandZwitserland
1950UruguayBrazilië
1938ItaliëFrankrijk
1934ItaliëItalië
1930UruguayUruguay

Om de hoeveel jaar is het WK?

Het eerste WK werd gespeeld in 1930 en werd gehouden in Uruguay. Het land zelf won het WK ook. In 1934 en 1938 werd het WK ook nog gespeeld voordat het voor twaalf jaar stil lag door de tweede wereldoorlog. Maar om de hoeveel jaar is het WK dan? Elke vier jaar vind er een WK plaats. Tot op heden is er sinds 1950 elke vier jaar een WK gehouden.

Mag elk land meedoen aan het WK?

Elk land krijgt de kans op zich te kwalificeren voor het WK. De makkelijkste weg is tijdens de kwalificaties. Elk jaar moeten alle landen weer in een poule spelen om een ticket te bemachtigen. Het land waar het WK word gehouden krijgt automatisch een ticket. Per regio verschilt dit heel erg hoe je nog op een andere manier een ticket kan bemachtigen. Europa heb je bijvoorbeeld de UEFA Nations League. Afrikaanse landen kunnen kwalificeren via de CAF. Landen uit Azië kunnen dat via de AFC. Voor landen in Amerika heb je de CONCACAF en voor Zuid Amerikaanse landen heb je de CONMEBOL.

Nu je toch in de history aan het duiken bent, lees ook eens over De top 10 Champions League winnaars en over Top 10 coaches met de meeste Champions League titels.

Lees alles over het WK 2022 in Qatar