Top 10 coaches met de meeste Champions League titels

Zidane Champions League Beker

Het gaat er altijd maar om hoe goed spelers zijn en hoeveel titels ze hebben binnengehaald. Een belangrijk aspect van voetbal word vaak vergeten! De coach. In deze lijst vind je de top 10 coaches met de meeste Champions League titels.

Champions League coach winnaars:


Er zijn in totaal zeventien coaches die tweemaal de Champions League titel hebben gewonnen. Wij hebben willekeurig een paar van deze coaches in deze top 10 lijst gezet. Toch willen we de andere namen even kort vermelden. Ernst Happel, Brian Clough, Dettmar Cramer, Stefan Kovács, Nereo Rocco, Miguel Muñoz, Helenio Herrera, Béla Guttmann, Luis Carniglia en José Villalonga.

10: Arrigo Sacchi (2x)

De Italiaanse coach heeft alleen successen gekend bij AC Milan. Hij is ook coach van Athelitco Madrid geweest, echter zonder succes. Bij Milan won hij twee maal achter elkaar de Champions League. Dit was in het seizoen 88/89 en in 89/90.

9: Ottmar Hitzfeld (2x)

In Duitsland kent iedereen hem wel. Zijn succes verhaal begon in Dortmund waar hij in 96/97 de eerste keer de Champions League beker omhoog mocht houden als coach. Dit is tot nu toe ook de enige keer dat Dortmund de Champions League heeft weten te winnen. Na dit succes ging hij naar Bayern Munchen toe. Hier kende hij ook veel successen, vooral in de competitie. In het seizoen 01/02 won hij met Bayern de cup met de grote oren voor de tweede keer.

Vicente Del Bosque Real Madrid

8: Vicente del Bosque (2x)

De vader van het Spaanse voetbal. Hij staat vooral bekend om zijn succes met het Spaanse nationale team. Waar hij het Europese Kampioenschap en daarna het Wereld Kampioenschap won. Maar ook de jaren daarvoor deed hij het goed bij Real Madrid. Waar hij tweemaal de beker won als coach. Dit was in 99/00 en in 01/02.

7: Sir Alex Ferguson (2x)

De held van Manchester United. De man die iedereen respecteert en bij veel spelers op nummer één staat als beste coach waarmee ze gewerkt hebben. Mede doordat het bij Manchester United niet altijd goed liep heeft die de cup met de grote oren maar twee keer gewonnen. De eerste keer was dat in het seizoen 98/99. In dit jaar en de jaren daarvoor was Manchester United oppermachtig in de competitie. De tweede keer was in het seizoen 07/08, tevens ook de eerste Champions league titel voor Cristiano Ronaldo.

6: José Mourinho (2x)

Wie kent hem niet. Met al zijn rare fratsen tijdens zijn carrière als coach heeft hij toch tweemaal de titel gewonnen. Dat is niet eens gebeurd in zijn periode bij Real Madrid. Hij pakte namelijk zijn eerste Champions League titel met FC Porto in het seizoen 03/04. Door dit succes stonden de clubs in de rij om hem als coach binnen te halen. Echter lukte het alleen met FC Internazionale in het seizoen 09/10.

Pep Guardiola and Jose Mourinho

5: Jupp Heynckes (2x)

De meeste zullen hem herkennen van zijn tijd als coach bij Bayern München. Hier was hij lange tijd succesvol. Echter in de Champions League ging het hem vaak niet zo goed af. Toch won hij één maal de titel in het seizoen 12/13 met Bayern München. Een goede tien jaar daarvoor won hij de titel ook met Real Madrid.

4: Bob Paisley (3x)

De jeugdlezers onder ons zullen hem niet snel herkennen, maar hij was in de jaren 70 een icoon voor Liverpool. Zowel Internationaal als nationaal was Liverpool oppermachtige met hem aan het roer. Hij pakte ook drie maal de Europacup 1 titel met Liverpool. Dat deed die in de jaren 76/77, 77/78 en een paar jaar laten nogmaals in 80/81.

3: Pep Guardiola (3x)

Iedereen is het er wel mee eens dat Pep Guadiola de beste coach van het moment is. Bij elke club waar die heen gaat krijgt die het voor elkaar om in de competitie oppermachtig te zijn. Het enige wat ontbreekt is dat hij internationaal het nooit voor elkaar krijgt. In zijn tijd bij Barcelona won die tweemaal de titel. Dat gebeurde in het seizoen 08/09 en 10/11. De jaren erna bij zowel Bayern München en de eerste jaren bij Manchester City is het hem nog niet gelukt om de titel binnen te halen. Pas in 2023 kreeg hij het voor elkaar om met Manchester City de Champions League te winnen. Daar bleef het niet bij, want hij won zelfs de Treble dat jaar.

2: Zinedine Zidane (3x)

Het zal velen niet verbazen dat Zidane hoog in het lijstje staat. Hij had zelf als voetballer ook een glansrijke carrière. Ook als coach deed die het niet verkeerd in de jaren bij Real Madrid. Zidane won maar liefst drie keer achter elkaar de Champions League met Real Madrid. Dit deed hij in het seizoen 15/16, 16/17 en 17/18.

Zinedine Zidane coach

1: Carlos Ancelotti (5x)

De trainer die bijna wel in elke competitie in Europa coach is geweest en daar ook een titel heeft gepakt. Zijn succes jaren waren in Italië bij AC Milan. Daarmee won hij tweemaal de Champions League titel. In de jaren 02/03 en 06/07. Een paar jaar later in het seizoen 13/14 won hij de titel nogmaals met Real Madrid. Na wat andere clubs keerde hij weer terug bij Real Madrid in 2021 en won de Champions League beker in 2022 en in 2024. Hiermee heeft hij het meeste succes behaalt bij Real Madrid in zijn carrière.


Wil je meer statistieken over de Champions League? Lees hier over de Top 10 Champions League winnaars.