Wat is de buitenspelregel in het voetbal, en hoe kan dit het best worden uitgelegd? De buitenspelregel is één van de meest fundamentele regels van het voetbal. Maar het kan soms ook de meest controversiële beslissing zijn van een wedstrijd. Deze beslissing kan het lot van een club of land veranderen. Het ligt er aan of een assistent-scheidsrechter / grensrechter de vlag wel of niet omhoog gooit.
Als je altijd al verward was door buitenspel, maak je dan geen zorgen. De buitenspelregel is de laatste jaren namelijk nog verwarrenner geworden! Daarom leggen we je in dit artikel uit: Wat is buitenspel bij voetbal?
Wat is precies de buitenspelregel?
De voetbalregels zeggen het volgende. Een speler staat buitenspel als de bal naar voren wordt gespeeld op de helft van de tegenstanders en er geen voorlaatste tegenstander van de tegenpartij tussen de verdediger en de doelman staat op het moment dat de bal wordt gespeeld.
In een buitenspelpositie staan is op zich zelf geen overtreding. Pas op het moment dat een ontvangende speler die in buitenspelpositie staat de bal speelt of de bal probeert te spelen, dan wordt hij gezien als “actief bij het spel betrokken” en dat is het moment waarop de overtreding plaatsvindt en er wordt gevlagd. Bijna alle lichaamsdelen tellen mee bij de buitenspel regel. Je hand en onderarm tellen niet mee.
Een speler kan ook buitenspel staan als de speler de bal ontvangt vanaf zijn eigen helft van een medespeler. De speler bevind zich op de helft van de tegenstander, achter de laatste verdediger en tussen de doelman.
Ook kan je als speler ‘’hinderlijk buitenspel” staan. Dit kan zelfs al gebeuren als je de bal niet aanraakt. Hinderlijk buitenspel wordt gezien als je als speler de zichtlijn of diens spel duidelijk probeert te hinderen om te voorkomen dat een tegenstander of keeper de bal weg kan schieten. Op deze manieren raak je niet de bal aan, maar beïnvloed je wel het spel door de tegenstander te hinderen en wordt alsnog voor een buitenspelpositie bestraft.
De Video Assistant Referee (VAR)
Sinds dat de VAR in het leven is geroepen wordt er altijd wel gezien of iemand in een buitenspelpositie staat. Voorheen was de scheidsrechter afhankelijk van de grensrechters die de vlag wel of niet omhoog gooide. In zekere zin is dit nog steeds het geval, maar met de VAR weten ze het altijd zeker. De regels worden door de VAR meer een consistenter gehandhaafd.
Sinds 2018 gebruiken alle grote competities de VAR voor belangrijke momenten en dus ook om te kijken of of een speler buitenspel staat. De Eredivisie was een van de eerste competities waar de VAR actief werd gebruikt.
Wat gebeurt er nadat buitenspel is geconstateerd?
Als je buitenspel staat en actief betrokken bent bij het spel, dan wordt er door een assistent-scheidsrechter / grensrechter gevlagd. Door buitenspel te staan ben je als speler strafbaar, maar er is geen individuele straf voor. Je mag en kan zo vaak buitenspel staan als jij wilt, omdat je zelf niet bestraft wordt. Je benadeelt je medespelers er namelijk alleen maar mee.
Een speler zal worden afgevlagd, maar de enige sanctie is dat de bal aan de tegenstander wordt gegeven om het spel te hervatten. Dit gebeurd altijd in de vorm van een vrije trap op hun eigen helft van het veld. Je kan niet bestraft worden met een gele of rode kaart als speler door buitenspel te staan.
Wanneer staat een speler niet buitenspel op het veld?
Een speler kan niet buitenspel staan als hij de bal op eigen helft ontvangt van een medespeler of een speler van de tegenpartij. Ook kan je als een aanvaller niet als buitenspel worden beschouwd als een speler van de tegenpartij je de bal passt op de helft van de tegenpartij.
Als een aanvaller op de helft van de tegenstander staat en de bal wordt van achteren naar hem gespeeld, ongeacht of er spelers van de tegenpartij tussen hem en de keeper staan, staat de speler niet buitenspel en moet het spel doorgaan.
Ongeacht de positie, is er geen sprake van buitenspel indien een speler de bal direct ontvangt uit een doeltrap, hoekschop of een inworp. Bij een hoekschop komt de bal namelijk vanaf de achterlijn en bij een inworp van de zijlijn. Dit zijn de grenzen en hervattingen vanaf hier zorgen ervoor dat je geen buitenspel kan staan.
Door dit artikel hopen we dat je begrijpt wat buitenspel is. Evenals situaties waarin een speler op het veld wel of niet buitenspel staat.
Lees ook eens: afmetingen van een voetbalveld.