Aan het aantal wissels zitten regels. Je kan niet onbeperkt wisselen. Internationaal zijn deze regelementen door het IFAB opgesteld. Hoeveel wissels bij voetbal mogen dan wel?
In mei 2020 heeft de IFAB besloten dat tijdens elke voetbalwedstrijd een club vijf keer mag wisselen. Hierdoor gaan de wissel van 3 naar 5. Deze regel werd opgezet vanwege het coronavirus. In 2022 heeft het IFAB besloten dat dit een permanente regel word.
Hoeveel wissels bij voetbal 2022?
In de Eredivisie is komend seizoen sprake van vijf wissels per wedstrijd. Sinds 2022 is dit een standaard regel geworden. Wie weet draait de IFAB of FIFA dit in de toekomst nog een keer terug, maar wij zien dat niet snel meer gebeuren.
Waarom 5 wissels Eredivisie?
Het IFAB bepaalt welke regels er toegevoegd of weggehaald moeten worden uit het voetbal regelementen boek. De KNVB neemt deze regel weer over van de IFAB. Zoals dit nu gedaan is voor het seizoen 2022/2023. Bij sommige reglementswijzigingen mag de KNVB bepalen of ze die wel of niet doorvoeren. Vaak neemt de KNVB dit netjes over.
Hoeveel wissels bij amateur voetbal?
Zowel voor het betaald voetbal als het amateur voetbal gelden dezelfde regels. Zo mogen amateur clubs ook vijf keer spelers wisselen tijdens een wedstrijd. Bij het amateur voetbal mogen er maximaal zeven wisselspelers op de bank zitten.
Hoeveel wissels bij voetbal België?
Zoals in elk ander land mag ook in België vijf keer gewisseld worden. Dit is een regel die door de IFAB is goedgekeurd en voor alle voetbalteams geld. Komende seizoen zie je dus ook vijf wisselmomenten tijdens de wedstrijden in België.
Hoeveel wissels voetbal WK?
Een wereldkampioenschap valt ook onder een competitie. Het aantal wisselspelers van vijf geldt hier dus ook. Dit mogen ze doen binnen drie wisselmomenten.
Hoeveel wisselspelers per wedstrijd?
Er zitten altijd wat spelers op de bank, maar hoeveel mogen dat er zijn? Voorheen mochten er twaalf reserves op de bank zitten. Dit is tijdens het jaarlijkse congres van de IFAB ook aangepast.
Vanaf 2022 mogen er vijftien reserves op de bank zitten. Voetbalbonden mogen zelf bepalen per land of ze dit ook doorvoeren in hun eigen competitie. Of de KNVB dit gaat doorvoeren is nog niet bekend.
Maximaal vijf keer per wedstrijd
Per wedstrijd mag je maar vijf keer wisselen. Voor die vijf wissels mogen clubs tijdens de wedstrijd drie wisselmomenten gebruiken. Dit is om te voorkomen dat het spel te vaak stil ligt.
Is er in een knock-out fase een gelijkspel, dan krijgt elk team één extra wisselmoment. Ook als ze al vijf spelers gewisseld hebben. Dit om te voorkomen dat als iemand een blessure oploopt tijdens de verlengingen en er niet meer gewisseld kan worden. Door de extra wissel krijgt elke team een extra speler om te wisselen. Hierdoor hebben ze zes wissels tijdens de wedstrijd.
Waar moeten wisselspelers zich aan houden?
Aan een speler wisselen zit een wisselprocedure. Deze gaat van start voor zowel de speler die gewisseld wordt en de speler die erin komt. Daarnaast mag een coach maar drie wisselmomenten gebruiken. Tenzij de wedstijd een verlenging krijgt.
Hoe werkt een wisselprocedure?
De volgende regels worden strenger gehandhaafd tijdens het betaald voetbal dan bij het amateur voetbal.
- Er moet bij de scheidsrechter aangegeven worden dat er wordt gewisseld.
- Pas wanneer de speler die het veld verlaat het veld ook daadwerkelijk uit is mag de nieuwe wisselspeler er in.
- De speler die er uit gaat moet bij de dichtstbijzijnde zijlijn er uit gaan.
- Als een speler gewisseld is dan mag die niet opnieuw het veld in.
Lees ook eens de volgende artikelen over: Wat is buitenspel bij voetbal? of Wat zijn de afmetingen van een voetbalveld?