FIFA Ultimate Team packs worden verboden

FIFA 21 packs verboden

FIFA Ultimate team is de afgelopen jaren het populairste speltype in FIFA. Elk jaar spelen miljoenen gamers dit speltype. Maar binnenkort worden FIFA Ultimate Team packs waarschijnlijk verboden! De Kansspelautoriteit legt Electronic Arts (EA) en zijn Europese dochterbedrijf beide een dwangsom van 250.000 euro per week opleggen. Dit heeft de rechtbank in Den Haag donderdag besloten.


FIFA Packs

In FIFA worden lootboxen aangeboden, ook wel packs / pakjes genoemd. Dit zijn digitale aankopen waarvan de inhoud van te voren niet bekend is. Je kan deze pakjes kopen met in game munten of echt geld. Je weet van tevoren niet welke spelers je krijgt. Dit is puur random en word daarom gezien als gokken.

De Ksa beschouwt dit dus als een illegale vorm van online gokken, ook omdat de spelers in het spel doorverkocht kunnen worden aan derden. Vorig jaar kwam dit ook al ter spraken bij FIFA en andere games, maar toen zijn er aanpassingen gedaan. Niets is minder waar en daarom wilt de Ksa de FIFA packs verbieden. De Ksa heeft een dwangsom van 250.000 euro per week met een maximum van 5 miljoen euro opgelegd. Het boetebedrag loopt op zolang lootboxen worden aangeboden in het spel.Electronic Arts

Nadat deze uitspraak gedaan was stapte Electronic Arts naar de rechter. Volgens het bedrijf is er geen sprake van een kansspel, omdat de FIFA packs verbonden zijn met het voetbalspel zelf. Ook benadrukt het bedrijf dat de inhoud van de pakjes alleen binnen het spel waarde heeft en niet kan worden omgezet in geld. Echter weten we ondertussen dat je munten kan verkopen op sites van derde partijen, waardoor je er geld aan kan verdienen. EA beweert dat wanneer ze munten verkoop of koop detecteren in het spel ze dit account blokkeren en geen toegang meer geven tot de spelservers. Dit is namelijk tegen de richtlijnen van het spel. Om hoeveel gevallen dit gaat weet niemand.

De rechter liet donderdag weten dat ze de bezwaren van EA niet legitiem vinden. Als het bedrijf de boete wil vermijden, zal het de lootboxen / pakjes uit de game moeten halen. Hiervoor krijgen ze 3 weken de tijd. Waarschijnlijk gaat het hier niet toe komen aangezien EA zich natuurlijk hier niet zomaar bij neer ligt. In het speltype Ultimate Team gaan er jaarlijks miljarden in om.


Wil je FIFA 21 kopen? Lees hier dan meer.