Hoe onderhoud je voetbalschoenen

Onderhoud voetbalschoenen

Je hebt een jaar geleden gloednieuw voetbalschoenen gekocht en ze lopen fantastisch, ze zien er mooi uit je hebt het idee dat dit de voetbalschoenen voor jou zijn! Maar dan gaan ze ineens kapot. Hoe kan dat nou denk je? Grote kans dat het komt doordat de voetbalschoenen niet goed zijn onderhouden. Hoe onderhoud ik voetbalschoenen dan? Hieronder kan je lezen hoe je dit kan voorkomen.


Laten we eerlijk zijn je voetbalschoenen schoonmaken is niet het leukste klusje dat er is, maar ze in je tas laten zitten na een wedstrijd of training is al helemaal een slechte oplossing. De tijd die je nodig hebt om je voetbalschoen schoon te maken is afhankelijk van het type. De twee meest voorkomende types zijn: synthetische en leren voetbalschoenen. Beide schoenen zullen goed onderhouden moeten worden voor een langere levensduur. Bij synthetische voetbalschoenen neemt dit minder tijd in beslag dan bij leren voetbalschoenen.


Vijf simpele tips:


1: Maak je voetbalschoenen gelijk na de training of wedstrijd schoon

Zorg ervoor dat het meeste zand, gras of klei al verwijderd word als je het veld afloopt. Je hebt tegenwoordig overal wel die schoenvegers naast de kleedkamers staan. Haal je voetbalschoenen hier een paar keer doorheen. Spoel synthetische voetbalschoenen af met water of gebruik een vochtige doek als je thuis bent.

Heb je leren voetbalschoenen, veeg dan met een vochtige doek het zand weg en vet je leren voetbalschoenen eventueel in. Vet regelmatig je voetbalschoen in met leervet, wax of conditioner voor leer. Hiermee houd je het leer soepel en behoud het langer de pasvorm en het comfort. Het voordeel van een conditioner als Wax for Leather van Nikwax is dat het volledig in de het leer trekt en geen top laagje achterlaat. Met vet of wax blijft de buitenkant van leer iets vettig wat zou kunnen leiden tot een verminderde grip op de bal. Vet je schoenen niet te vaak in, want anders kan het leer uitrekken!2: Laat je voetbalschoenen goed drogen

Je kunt het beste je voetbalschoenen binnenin huis laten drogen. Leg je voetbalschoenen nooit op of onder een verwarming om ze te laten drogen, maar stop er bijvoorbeeld kranten in. Hierdoor trekt het vocht uit de schoen. Zorg er wel voor dat je de kranten elke dag vervangt. Vaak word dit niet gedaan, waardoor de voetbalschoenen erg gaan stinken. Gebruik eventueel een schoenspanner om ervoor te zorgen dat je voetbalschoen in model blijft.

Wil je niet elke keer nieuwe kranten er in doen en stinken je schoenen heel erg dan is wellicht de Shoefresh een uitkomst! Zet je schoenen op het apparaat en na 25 minuten zijn ze weer helemaal droog en stopt het apparaat automatisch.


3: Gebruik geen chemische producten

Gebruik nooit schoonmaakmiddelen om je voetbalschoenen schoon te maken, dit is slecht voor de stiksels. Dit geldt voor zowel leren voetbalschoenen, als synthetische voetbalschoenen. Probeer altijd met lauw water en een vochtige doek alle viezigheid te verwijderen. Als je dit na elke wedstrijd doet zal je merken dat er weinig viezigheid achterblijft op je voetbalschoen.


4: Gebruik het juiste typen voetbalschoen voor het juiste veld

We zien het vaak genoeg. Je koopt leren voetbalschoenen en na 10 wedstrijden zijn ze al beschadigd of kapot. Maar hoe dan!? Waarschijnlijk komt dit omdat je op kunstgras speelt. Het is erg belangrijk om het juiste typen voetbalschoen te kiezen voor het typen veld waar je op speelt. Wil je hier meer over weten, lees dan dit artikel.


5: Controleer je voetbalschoenen

Kijk eens per week je voetbalschoenen goed na. Let hierbij op versleten en kapotte plekken van de schoen. Wanneer je eventuele beschadigingen optijd ontdekt, kan de schoenmaker deze nog repareren. Dit is een stuk goedkoper dan nieuwe voetbalschoenen kopen.Het opvolgen van deze tips biedt natuurlijk geen garanties, maar de kans dat je schoenen langer meegaan is groot. Doe er je voordeel mee. Moet je sowieso nog nieuwe voetbalschoenen kopen, omdat je huidige paar kapot zijn of beschadigd zijn? Lees hier dan meer over het kiezen van de juiste voetbalschoen.