Klassieke voetbal spelletjes van vroeger

Klassieke voetbal spelletjes kind doel gras

Iedereen herinnerd zich nog wel die goede oude tijd toen we met al onze vriendjes zonder enkele zorgen op het voetbalveldje of bij iemand thuis tegen de garagedeur aan gingen voetballen. Op het voetbalveldje ging je vaak partijtje spelen, maar er waren ook nog een aantal andere leuke voetbal spelletjes. Deze klassieke voetbal spelletjes zullen jij en je vrienden zeker herkennen.


Tienen

Het meest bekendste voetbal spel is tienen. Het is de bedoeling om vanuit de lucht te scoren totdat iemand de 0 punten heeft behaald. Met de voet scoren is 1 punt waard, met het hoofd 2 en een omhaal of hakje 3 punten.

Het spel begint met het bepalen wie er als keeper begint door tegen elkaar op te bieden. Degene die voor het minst aantal punten bereid is om te starten als doelman begint in het doel. Wordt de bal over of langs de goal geschoten, dan moet diegene snel de plek van de keeper overnemen. Ook als de keeper de bal vangt of als er geschoten wordt terwijl de bal op de grond is geweest moet diegene het doel in. Degene die als eerste bij de 0 punten is krijgt nog een extra leven. Ben je uiteindelijk helemaal af, dan kun je krom gaan staan en mag iedereen één keer proberen om op je billen te schieten. Wanneer er raak geschoten wordt, mag diegene nog een keer totdat die mist.Flessen voetbal

Dit is eigenlijk nog steeds, het ultieme spel tijdens een barbecue of tijdens je vakantie met vrienden. De benodigdheden voor flessenvoetbal zijn een (plastic) fles gevuld met water en een bal. De spelers proberen elkaars fles om te schieten totdat deze helemaal leeg gelopen is. Wanneer de fles omgeschoten is, moet diegene eerst de bal halen voordat de fles weer recht gezet mag worden. Als jouw fles leeg is moet je het veld ruimen en dit gaat door totdat er één speler met een gevulde fles over blijft. Inmiddels heb je ook een aantal 18+ variaties op dit spel, maar die invulling laten we aan jullie over!


Ezelen

Kies een muur, doel of ander voorwerp waar je op kunt schieten. De eerste speler schiet de bal richting het geselecteerde voorwerp. Hierna is nummer 2 en daarna nummer 3, etc. Daarnaast mag je de bal niet aannemen of twee keer raken. Je moet vanaf de plekken schieten waar de bal stil ligt of als je snel bent kan je direct de bal tegen de muur of het voorwerp aanschieten. Zo ga je door tot nummer 1 weer aan de beurt is. Het spel stopt als iemand de muur of het voorwerp mist. Diegene krijgt dan de letter E. Mist hij vaker dan volgen de letters Z, E en L. Heb je als eerste het woord EZEL, dan heb je verloren. Je kan dan krom gaan staan en iedereen mag één keer proberen om op je billen te schieten. Wanneer er raak geschoten wordt, mag diegene nog een keer totdat die mist.


Latje trap

De naam zegt eigenlijk al genoeg. Leg de bal ergens in de 16 en schiet op de lat. Ieder krijgt 5 pogingen en de persoon die het vaakst de lat raakt wint. Om het spel wat leuker te maken kan je handicaps toepassen. Bijvoorbeeld de volgende ronde mag de persoon die won alleen met zijn “zwakke” been schieten of zijn voetbalschoen moet uit doen. Hierdoor maak je het wat moeilijker en krijg je verschillende winnaars. Als je dit een paar keer herhaalt dan sta je waarschijnlijk na een tijdje allemaal zonder voetbalschoenen op het veld.

Wil je nou wat meer uitdaging leg de bal dan buiten de 16 neer. Hierdoor word het al een stuk moeilijker om de lat te raken. Daarnaast kan je ook nog de volgende regel toepassen. Raak je de paal dan gaat er 1 punt af van het aantal keer dat je de lat hebt geraakt.Nu je dit gelezen hebt komen er vast weer mooie herinneringen naar boven. Het was natuurlijk meer iets van je jonge jaren, maar doe eens gek en geef je vrienden een belletje. Dikke kans dat zij wel in zijn om één van deze spelletjes nog een keer te doen.


Heb je zelf nog klassieke voetbal spelletjes die je vroeger speelde, laat dit dan in de reacties weten.

Om te kunnen voetballen heb je wel goede voetbalschoenen nodig. Wil je meer weten over het kiezen van de juiste voetbalschoenen, klik dan hier.

Is het buiten niet zo lekker weer? Lees dan Wanneer komt FIFA uit.