Ajax gaat hard onderuit in kraker om eerste plaats

Ajax Az Dest duel bal

De titelstrijd in de Eredivisie is volledig open. Ajax had zondagavond een gat van zes punten kunnen slaan met AZ voor de eerste plaats. AZ was in de Johan Cruijff ArenA met 0-2 te sterk door doelpunten van Myron Boadu en Oussama Idrissi. Het was een welverdiende overwinning op een machteloze Ajax, die gewoon niet kan ontsnappen aan de formele dip. Feyenoord en PSV schuilen onder Ajax en AZ met een achterstand van zes en zeven punten.

Ajax begon met Hakim Ziyech en Quincy Promes in de basis. De eerste ontbrak in de laatste wedstrijden tegen Heracles Almelo en Getafe omdat hij niet helemaal fit was, terwijl Promes zijn comeback maakte tegen Getafe als een vervanger. Ryan Babel ontbrak vanwege klachten in de spelersselectie.

Eerste helft

Ajax ging fel van start tegen AZ, maar in de vierde minuut kwam AZ al op voorsprong. Onder druk van Jordy Clasie leverde Daley Blind een riskante pass door het midden aan Donny van de Beek. De pass werd onderschept door Fredrik Midtsjö. De middenvelder diende Boadu, die niet buitenspel stond omdat Blind stopte na zijn mislukte pass. Boadu hield Perr Schuurs op afstand, kwam één op één met André Onana en maakte er 0-1 van. Het was al zijn vierde doelpunt tegen een club uit de traditionele top drie dit seizoen. Het doel functioneerde niet als een wake-up call voor Ajax, want het spel bleef stroef verlopen.

Ajax was slordig in balbezit en kon AZ in de opbouw niet vroeg genoeg vast zetten. AZ maakte het veld groot, voerde een aantal scherpe counters uit en was halverwege de tweede helft dicht bij de 0-2. In de eerste helft kreeg Ajax wat meer kansen, wat resulteerde in een kop kans van Dusan Tadic na een scherpe voorzet van Sergiño Dest. Aan de andere kant schoot Dani de Wit van een afstand net naast het doel van Onana.

Tweede helft

In de tweede helft bleef het aanvalsspel van Ajax ondermaats. AZ was dicht bij 0-2 nadat Dest werd uitgeschakeld door Idrissi en de aanvaller van AZ Onana op zijn pad tegen kwam. Kort daarna leek Idrissi de 0-2 te scoren, maar zijn doelpunt werd afgekeurd door de VAR. Boadu raakte de bal met zijn arm in een duel met Perr Schuurs op het middenveld. Videoscheidsrechter Clay Ruperti keek naar de beelden en besloot uiteindelijk Gözübüyük naar de zijkand te roepen. De scheidsrechter werd omringd door protesterende Ajax-spelers, die klaagden over de handbal van Boadu in de aanloop naar het doel. Na het zien van de afbeeldingen had Gözübüyük slechts een paar seconden nodig om de beslissing te nemen en hield de score op 0-1.

Een kwartier voor tijd besliste Idrissi toch de wedstrijd. Na een lange bal van Koopmeiners van achteren schoot hij de bal over de uitgekomen Onana. Kort daarvoor had Tagliafico een grootte kans voor Ajax met een kopbal, maar Bizot wist deze kopbal te keren.