Eredivisie word niet meer uitgespeeld

Het kabinet heeft maandagavond nieuwe maatregelen aangekondigd. Evenementen worden tot 1 juni verboden. Dit houd in dat de Eredivisie in juni kan worden hervat. De Eredivisie word niet meer uitgespeeld hierdoor.

Het gaat om alle voetbalwedstrijden in Nederland. Zo zal ook de interland tussen het Nederlands elftal en Griekenland, op 28 mei in Enschede niet doorgaan. De maatregel van het kabinet was eerst van kracht tot 6 april. Met de nieuwe deadline is de kans groot dat het seizoen niet word afgemaakt. De KNVB had het plan om het seizoen af te ronden voor 1 juli. Dit lijk echter niet meer haalbaar.Wat als de competitie niet word uitgespeeld?

Het volgende scenario kan zich voor doen. De Eredivisie gaat volgend seizoen uit twintig teams bestaan. ADO en RKC, de huidige nummer zeventien en achttien van de competitie, zullen niet degraderen, terwijl de nummers één en twee van de Keuken Kampioen promoveren. De huidige stand zal bepalen wie Europa in gaat. Het kampioenschap in de Eredivisie en Keuken Kampioen word niet vergeven.

Bij de verdeling van de tickets voor Europees voetbal zou Ajax zich op dit moment plaatsen voor de groepsfase van de Champions League. De ploeg van trainer ten Hag heeft evenveel punten als AZ, maar beschikt over een beter doelsaldo. Het team van Arne Slot zou instromen in de voorronde van de Champions League. Feyenoord, de huidige nummer drie op de ranglijst, zou zich in het genoemde noodscenario direct plaatsen voor de Europa League. PSV en Willem II, de nummers vier en vijf van de Eredivisie, zullen zich via de voorronde van de Europa League moeten plaatsen. Een van deze tickets zou te verdienen zijn in de finale van de KNVB Beker, maar bij dit scenario zou de finale niet gespeeld worden.